Zupy


Wszystkie nasze zupy gotowane są w Karczmie od podstaw z regionalnych świeżych produktów.


W soboty, niedziele i święta dodatkowo możecie być Państwo zaskoczeni poszerzeniem Menu o potrawy z cyklu "Szef Poleca" są to potrawy, których nie ma w jadłospisie i powstają tylko na wyraźną zachciankę Szefa np.: gęsta odżywcza zupa fasolowa, grochowa lub kwaśna zarzutka.



Barszcz Czerwony

Czysty barszcz czerwony doprawiony pieprzem, może być świetnym dodatkiem do pierogów lub mazurskiego zawijaka.

200 g


 
Barszcz Czerwony z Kołdunami

Kołduny powstają z mięsa baraniego zawiniętego w cieniutko wałkowane ciasto pierogowe. Serwujemy je zalane gorącym barszczem czerwonym.

250 g


 
Barszcz Czerwony z zawijakiem mazurskim

Pyszny farsz pieczarkowy, a w sezonie grzybowym kurkowy, zawijany w delikatne ciasto naleśnikowe. Podawany wraz z gorącym barszczem czerwonym.

barszcz czerwony 200 g

zawijak mazurski 1 szt



 
Barszcz Ukraiński

Esencją naszego barszczu ukraińskiego są polskie buraki ćwikłowe wraz z kapustą i czerwoną fasolą oraz wywar wołowy lub barani. Barszcz może być podawany z gęstą śmietaną.

350 g



 
Flaki Wołowe

Flaki gotujemy na wywarze ze świeżych warzyw i mięsa wołowego. Do flaków nie dodajemy zasmażki.

350 g


 
Grzybowa

Podczas sezonu grzybowego proponujemy zupę ze świeżych kurek lub grzybów mieszanych, podawaną z drobno krojonymi ziemniakami. Cało rocznie oferujemy zupę z grzybami suszonymi i makaronem lub z łazankami. Wszystkie grzyby pochodzą z mazurskich lasów.

350 g


 
Ogórkowa

Pokrojona włoszczyzna i zakiszane ogórki z przydomowych upraw składają się na przepyszną kwaśną zupę zabielaną śmietaną.

350 g


 
Pomidorowa

Klasyczna zupa pomidorowa z przecieru świeżych pomidorów podawana z ryżem lub kluskami może być zabielona śmietaną.

350 g


 
Rosół

Wywar z kury i świeżych warzyw podawany z makaronem lub kołdunami. Kołduny powstają z mięsa baraniego zawiniętego w cieniutko wałkowane ciasto pierogowe.

Rosół z makaronem - 350 g

Rosół z kołdunami - 350 g




 
Żur Staropolski

Sporządzony na domowym zakwasie z mąki żytniej, która daje niepowtarzalny i charakterystyczny kwaskowy smak z dodatkiem przepysznej aromatycznej wędzonki i drobno krojonymi ziemniakami.

350 g


 




Copyright (C) 2010 Xi-project. All rights reserved